Dojenje v prvih dneh

Za uspešen začetek dojenja in življenja izven maternice je ključno, da dojenček predvsem v prvih urah in tednih ni ločen od mamice. Koristno je tudi, da prepoznamo dobre/škodljive nasvete. 

Vsakih x ur po x minut na vsaki strani? Ne drži! Takšen vzorec velja za umetno hranjenje, medtem ko je dojenčkov naravni ritem drugačen. Dojenja ne omejujemo. Zaželeno in normalno je, da je dojenček kar naprej v materini neposredni bližini. Da pogosto sesa, se na prsih tudi pocrklja, uspava – skratka, da v materinem naročju dobi vse, kar potrebuje. Prve dni se tvori kolostrum, prvo mleko, ki teče po kapljicah, zato je toliko bolj pomembno, da se otrok pogosto pristavlja (vsaj 8- do 12-krat v 24 urah).

Koliko materinega mleka popije dojenček? V prvih 24 urah bo popil približno 30 ml, potem pa se začne želodček počasi širiti. Pri pribl. 1 tednu zdravi donošeni dojenčki popijejo povprečno 300–450 ml na dan, do pribl. 1 meseca pa bo zaužil pribl. 750–1.050 ml materinega mleka na dan. (http://www.rumina.si/koliko-materinega-mleka-popije-novorojencek/)
Od 1. do 6. meseca je količina mleka relativno stabilna.

Dojenje ni samo materino mleko! Dojenček mamico čuti, sliši, voha, okuša mleko in se počuti varno. Normalno je, da smo tudi mamice najbolj mirne, če imamo otroka ob sebi. Če dojimo leže, si obenem tudi odpočijemo in se sprostimo.

Zaželeno in naravno je, da otroka veliko pestujemo in nosimo, se z njim pogovarjamo. Da se nemudoma odzovemo na subtilne znake, ki jih daje otrok. Matere se na dojenčka odzivamo s celim telesom, saj hormoni podpirajo intuitivno odzivanje – takšne rešitve pa so običajno tudi najboljše.
Z dojenjem in fizično bližino zadovoljujemo otrokovo potrebo po varnosti in tkemo vez zaupanja, ki je neprecenljiva. Trditve, da bo otrok razvajen, izvirajo iz nevednosti, zato jih je najbolje preslišati. (http://www.rumina.si/bo-moj-otrok-razvajen/)

Če je dojenje boleče, uporaba nastavkov, omejevanje trajanja ali števila podojev ne pomaga! To je samo blaženje simptomov, vzrok za težavo pa ostaja. Boleče bradavice so običajno posledica nepravilnega pristavljanja ali anatomskih anomalij (npr. če ima dojenček priraščen jeziček). Prve dni po porodu je dojenje lahko nekoliko nelagodno, ne pa boleče. Poiščite pomoč (http://www.rumina.si/kako-prepoznati-dobro-svetovalko-za-dojenje/).

Ko bo lačen, bo že jedel! Ni nujno. Če dojenček joka, ga bo verjetno težko ali celo nemogoče pristaviti. Najprej ga bo treba umiriti, dojenje pa utegne biti napornejše in bo najbrž trajalo dlje kot sicer. Pomembno je, da se takoj odzovemo na dojenčkove subtilne znake, da bi se dojil: trepetanje vek, pomikanje rok proti ustom, odpiranje ust, obračanje glavice proti dojki, oglašanje. Če dojenčka nemudoma pristavite, najbrž ne boste imeli težav, saj bo miren in potrpežljiv. (http://www.rumina.si/pristavljanje-kako-pravilno-pristaviti-otroka/)

Otroka na »štacijo«, da si bo mama odpočila? Celo v novorojenčku prijaznih porodnišnicah, kjer naj bi dojenčki ves čas sobivali z mamico, se dogaja, da dojenčki noč preživijo na t.i. štaciji, da si bo mamica »odpočila«. Kako je z materinim počitkom, je vprašljivo. Številne mamice povedo, da ne morejo zatisniti očesa, ker tako pogrešajo dojenčka ali pa (sploh po navalu mleka), komaj čakajo, da dojenček izprazni napete prsi. Ne samo, da je za dojenčka ločitev od mamice izredno stresna – dojenčki so na »štaciji« pogosto tudi umetno hranjeni, kar nedvomno doprinese k težavam pri dojenju. Za vzpostavitev laktacije in dojenja je tudi dojenje ponoči zelo pomembno. Katera samica iz vrst človeku podobnih sesalcev ponoči zapusti mladička?

Za vsak slučaj pa še malo po »flaški«? Ta »slučaj« bi moral biti medicinsko utemeljen, saj ena steklenička umetnega mleka otrokovo črevesno floro spremeni za 14 dni izključnega dojenja. Za dojenčka je vse razen materinega mleka tujek (tveganje za kasnejše alergije)!

Tiranija tehtnice. Večino mam kontrolno tehtanje upravičeno spravlja ob pamet, saj je nemalokrat skregano z zdravo pametjo. Če želimo točne rezultate, moramo dojenčka vedno tehtati na isti tehtnici, ki mora biti vedno na istem mestu, umerjena in na 2 grama natančna. Primerjava podatkov o teži, ki je bila določena na različnih tehtnicah, je nesmiselna. Preračunavanje dnevnega vnosa materinega mleka na osnovi enega samega kontrolnega tehtanja je nesmiselno! Teža je pomembna, vendar pa je pomembno tudi ostalo: ali dojenček učinkovito sesa, število polulanih/pokakanih pleničk, razpoloženje itd.

Ampak s črpalko pa (skoraj) nič ne načrpam! Nič hudega. Količina načrpanega mleka ne pove ničesar. Nekatere mamice imajo ogromno mleka, a ne iztisnejo niti kapljice. Če že morate, lahko poskusite z ročnim iztiskanjem mleka – sicer pa velja: najučinkoviteje sesajo dojenčki.

Pa saj še ne joka! Nekaterim mamicam očitajo, da so preveč zaskrbljene in tečejo k otroku takoj, ko se začne nežno oglašati. Tako je tudi prav. Jok je pozni znak za lakoto ali katero drugo potrebo. Ko dojenček joka, je nivo stresnih hormonov že tako visok, da za umiritev potrebuje vsaj pol ure. Ne bi bilo koristneje, da bi to energijo vložil v svojo rast in razvoj?

Mastitis? Najpogostejši vzrok je nezadostno izpraznjena dojka oz. zastoj mleka. Najpomembneje je, da strogo počivamo in na prizadeti strani pogosto dojimo. Nasvet, da je treba po vsakem dojenju še črpati, je nelogičen in škodljiv. Zakaj bi spodbujali tvorjenje še večjih količin mleka? Če je dojenček sit, dojka pa postaja nelagodno polna, ne čakamo, da bo boleče napeta, temveč ročno ali s črpalko iztisnemo samo toliko mleka, da napetost popusti – torej ne »do konca«. (http://www.rumina.si/mastitis-prva-pomoc/)

Podiranje kupčka? Dojenčki so si med seboj različni in zagotovo boste prej ali slej ugotovili, v katerem položaju vaš dojenček najlažje podre kupček. Če dojenček pri dojenju blaženo zaspi in nima težav, ga pustimo pri miru. V kulturah, kjer dojenčke pretežno nosijo, tako da so v sorazmerno pokončnem položaju, podiranja kupčka sploh ne poznajo. Dojenčki so pač v pokončnem položaju in sami podrejo kupček, če je treba. (http://www.rumina.si/podiranje-kupcka/)

Ne dovolite, da vas ima otrok za dudo! Še en nesmisel. Duda je zgolj eden od nadomestkov za mamico s številnimi negativnimi stranskimi učinki! Človeški mladički so tisočletja v materinem naročju dobili vse, kar so potrebovali. Nič ni narobe, če dojenčka z dojenjem uspavamo, tolažimo, crkljamo. Poleg občutka varnosti in topline mimogrede dobi še malo mleka, kaj ni to super?

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tiranija tehtnice | Dojenje in obporodna oskrba - […] o tem preberite v prispevkih Dojenje v prvih dneh in Koliko mleka popije […]
  2. Kaj storiti, da bo dojenje steklo? | Dojenje in obporodna oskrba - […] še povit v štručko!) nekam v svojo posteljico. To ni nobeno sobivanje! Dojenje v prvih dneh: http://www.rumina.si/425/ Kako vemo,…
  3. Taktika za več mleka in gramov | Dojenje in obporodna oskrba - […] 5. Včasih je dojenje in življenje z dojenčkom drugačno, kot smo si predstavljali. Kaj je pravzaprav normalno v prvih…

Komentiraj