Kako vam  lahko pomagam?

Pri odpravljanju težav pri dojenju so točne in pravočasne informacije ključnega pomena.

Vsak par mama–otrok je drugačen, zato je tudi iskanje možnih rešitev prilagojeno posameznim situacijam. Svetovanje poleg informacij zajema tudi praktično pomoč in psihično podporo, ki je – predvsem v prvih tednih, pa tudi kasneje – lahko bistvenega pomena pri doseganju želenih ciljev.

V nekaterih primerih oz. po predhodnem posvetu zadošča svetovanje po telefonu.

SVETOVANJE NA DOMU*

Če želite, se lahko dogovorimo za posvet na vašem domu. Sproščeno vzdušje je za mamico in dojenčka zelo pomembno, poleg tega odpade stres, povezan z vožnjo oz. pripravami na odhod od doma. Priporočljivo je, da je prisoten tudi partner oz. osebe, ki vas podpirajo.

SVETOVANJE V PORODNIŠNICI*

Po želji se lahko dogovorimo za posvet v porodnišnici, če pravila obiskov to dopuščajo. Vedno več mamic se zaveda, da je s pravočasno strokovno pomočjo mogoče preprečiti številne nadaljnje probleme, zato se odločijo za posvet v prvih dneh.

OBISK PRI MENI*

Vljudno vabljeni, da se oglasite v posvetovalnici. V miru vam bom prisluhnila in se pogovorila z vami. Na voljo vam je tudi bogata strokovna literatura na temo dojenja, ki vam jo z veseljem posodim.

Pokličite me (030 292 507) ali pišite  (alenka@rumina.si), da se dogovorimo za termin.

*Kaj vključuje posvet pri dojenju?

 • opazovanje dojenja, anatomije, pristavljanja in sesanja
 • po potrebi opazovanje hranjenja oz. dohranjevanja
 • strokovne informacije in priporočila (glede na želje, vrednote, potrebe družine skupaj pripravimo načrt ukrepov, priporočila prejmete po e-pošti)
 • naknadno spremljanje oz. svetovanje po telefonu.

Po želji lahko svetujem tudi glede nošenja, izbire ustrezne nosilke ipd.
Posvet traja približno 1,5 h.

Posvet glede dojenja ne nadomešča obiska pri zdravniku. Pri zdravstvenih težavah se vedno obrnite na izbranega zdravnika!

SODELOVANJE Z ZDRAVSTVENIMI ORGANIZACIJAMI

Sodelovanje z zdravstvenim osebjem različnim ustanovam zagotavlja višjo kakovost nudenih storitev. Osebje je namreč pogosto (pre)obremenjeno z vsakdanjim delom ali pa ni posebej usposobljeno za svetovanje pri dojenju. V okviru interdisciplinarnih timov oz. kot zunanja svetovalka pomagam pri vrednotenju dojenja in iskanju individualnih rešitev za posamezne pare mamica–dojenček.

Poleg nudenja strokovnih informacij v zvezi z dojenjem in laktacijo pomagam pri razvijanju relevantnih predpisov in kliničnih poti.

Fiziološki porod je ključnega pomena za uspeh pri dojenju, zato se je vredno dobro pripraviti, pridobiti znanje in kakovostne informacije.

Individualne ali skupinske priprave so namenjene materam oz. parom, ki pričakujejo prvič, pa tudi vsem, ki pričakujete ponovno in se soočate z negativnimi izkušnjami iz preteklosti …

Več o vsebini in datumih priprav: http://www.rumina.si/priprave-na-porod/

Bi se želeli dogovoriti za brezplačni informativni pogovor? Pišite mi: alenka@rumina.si.

Kot obporodna spremljevalka (dula) vas pospremim skozi nosečnost, stojim ob strani med porodom in v poporodnem obdobju.

V nosečnosti toplo priporočam udeležbo priprav na porod: http://www.rumina.si/priprave-na-porod/,
po porodu pa obisk delavnic za mamice z dojenčki: http://www.rumina.si/delavnice-za-mamice/

Bi se želeli dogovoriti za brezplačni informativni pogovor? Pišite mi na: alenka@rumina.si

Pogosta vprašanja

KDO JE SVETOVALKA ZA DOJENJE IN LAKTACIJO?

Svetovalka za dojenje in laktacijo oz. laktacijska svetovalka je ustrezno usposobljena oseba, ki v pred- in poporodnem obdobju zagotavlja celostno izobraževanje, praktično in čustveno podporo ter pomoč pri dojenju.

KAJ JE NALOGA SVETOVALKE ZA DOJENJE IN LAKTACIJO?

Naloge svetovalke za dojenje in laktacijo so:

 • Prepoznavanje normalnega dojenja in nenormalnih stanj, ki vplivajo na doječo mater, dojenčka ali njun odnos.
 • Sodelovanje z zdravstvenim osebjem.
 • Prepoznavanje možnih rešitev za mater in dojenčka.
 • Znanje o procesu nastajanja mleka in prepoznavanje učinkovitega sesanja.
 • Razumevanje in podpiranje koncepta, da sta mati in dojenček enota.
 • Nenehno izobraževanje in spremljanje strokovne literature.
 • Podpora osebam, ki oskrbujejo mater, dojenčka in družino.

 

KAJ POMENI IBCLC?

IBCLC [angl. International Board Certified Lactation Consultant] pomeni mednarodno akreditirana laktacijska svetovalka. To je najvišja možna raven formalne izobrazbe, ki jo je na svetu mogoče doseči na področju dojenja. Licenca je veljavna pet let, podaljšati jo je mogoče z nadaljnjim izobraževanjem oz. ponovnim opravljanjem izpita. 

SVETOVALKE ZA DOJENJE PRI LA LECHE LEAGUE

So laične svetovalke za dojenje, predane matere, ki imajo lastne izkušnje z dojenjem ter veliko praktičnih izkušenj in znanja. Njihovo prostovoljno delo temelji na pristopu mama-mami. Materam vlivajo samozaupanja in jih spodbujajo, da se zanesejo na materinski instinkt ter se naučijo prepoznati in se odzivati na otrokove potrebe. 

ZMAGOVALNA KOMBINACIJA?

Nadvse priporočljivo je, če vam uspe najti svetovalko IBCLC, ki je hkrati tudi svetovalka za dojenje pri La Leche League International oz. ima lastne pozitivne izkušnje z dojenjem.

KAKO IZBRATI DOBRO SVETOVALKO?

Ko iščete svetovalko, ne bi smeli imeti občutka, da vam pravzaprav hoče samo nekaj prodati ali posoditi. Pomagati bi vam morala odpraviti težave pri dojenju, kar običajno ne zahteva nobenih produktov.

Ne glede na vaš problem vam dobra svetovalka nikdar ne bi smela reči, da ne morete dojiti. Če imate bradavice, lahko dojite. Ženskam včasih rečejo, da morajo (začasno) prenehati z dojenjem zaradi bolezni ali zdravil oz. preiskav – to drži le redko.

Svetovalka s seboj nikar ne bi smela prinesti umetnega mleka. Laktacijske svetovalke ne smejo deliti vzorcev umetnega mleka ali priporočati katerekoli vrste umetnega mleka. Nastavki za dojenje in stekleničke se pri odpravljanju težav pri dojenju uporabljajo prepogosto; koristni so lahko le v redkih primerih. Poleg tega obstajajo boljši načini dohranjevanja ali hranjenja dojenčkov kot so stekleničke. Pri težavah s pristavljanjem je potrebno predvsem veliko potrpljenja, vztrajnosti in dobra tehnika.

Prizadevajte si za čim boljši začetek: poskusite si zagotoviti fiziološki porod. Svetovalko lahko povprašate po kakovostnih virih infromacij.

KAJ PA PODPORA PO POSVETU?

Za dojenje je ključna podpora. Priporočam vam, da se obrnete tudi na La Leche League (kliknite tukaj) in druge podobne podporne organizacije, ki vam bodo pomagale ohraniti samozaupanje.

Na organizacije (kliknite tukaj), ki podpirajo fiziološki porod in dojenje se je priporočljivo obrniti že v nosečnosti. Poleg informacij in iskrene podpore pri svojih odločitvah glede dojenja si boste lahko izmenjali izkušnje z drugimi materami, na brezplačnih srečanjih La Leche League pa si boste lahko izposodili tudi kakovostno, sodobno literaturo.

KAKO POTEKA POSVET?

Najbolj me bo seveda zanimalo, s kakšnimi izzivi se srečujete pri dojenju. Kakšna je vaša porodna zgodba. Katera stanja oz. bolezni pri vas ali otroku bi lahko vplivali na dojenje. Za posvet bo na voljo dovolj časa in miru v prijetnem okolju, kjer se boste počutili varne in sprejete. Skupaj bova napravili načrt, kako pristopiti k reševanju težav. Po posvetu boste prejeli povzetek z vsemi ugotovitvami in predlaganimi rešitvami, za morebitna dodatna pojasnila bom na voljo tudi po telefonu.