Kako zaščititi novorojenčka pred koronavirusom?

Kako zaščititi novorojenčka pred koronavirusom?

Žal se s koronavirusom lahko okuži tudi novorojenček. Kaj poleg znanih ukrepov lahko predvsem v porodnišnici storite sami, da svojega novorojenega otroka zaščitite pred okužbo z virusom SARS-CoV-2?

 

1. Ne ločujte se od novorojenčka!

Poleg koronavirusa so novorojenčki v zdravstvenih ustanovah, predvsem bolnišnicah, lahko izpostavljeni tudi bolnišničnim okužbam. Tveganje se poveča vsakič, ko npr. novorojenčka odpeljejo v drug prostor ali so z njim v stiku drugi ljudje.

Poleg tega rooming-in ali sobivanje ne pomeni, da dojenčka po tem, ko ste po porodu izvajali kožni stik, zavitega v “štručko” odložite v posteljico in čakate, kdaj se bo dojil ali pa da vam osebje da navodila. Pravo sobivanje pomeni čim več kožnega stika tudi prve dni in tedne po porodu. Zelo priporočljivo je, da imate novorojenčka čim več tik ob sebi, da se bo lahko čim pogosteje dojil. Vsaka kapljica mleka šteje.

Po možnosti sami skrbite za otročička (sami ga previjajte in preoblačite), da se ga osebje čim manj dotika. Bodite pozorni na higieno rok osebja – zaradi stresnih okoliščin, pomanjkanja časa ipd. se lahko zgodi, da se na ustrezno umivanje ali razkuževanje rok nehote pozabi.

Kaj pa dajanje dojenčka na “štacijo” čez noč, da bi si odpočili? Le v skrajni sili, če res ne gre drugače. Čez dan vsako minuto izkoristite za počitek, dojenček naj bo z vami tudi ponoči – po eni strani je ločitev od vas zanj izredno stresna, stres pa negativno vpliva na naš imunski sistem, po drugi strani pa tvegate, da bo dobil dodatek mlečne formule po steklenički, kar spodkopava dojenje in že ena sama steklenička spremeni črevesno mikrobioto za več tednov izključnega dojenja. Neugodne bakterije v črevesju pa pomenijo slabše delovanje imunskega sistema …

Če je treba novorojenčka odpeljati npr. na pregled, presejalne teste, ga tja po možnosti odpeljite ali odnesite sami. Bodite pozorni na higieno površin, kamor bo odložen, na higieno predmetov, s katerimi bo morda prišel v stik, in na higieno rok zaposlenih.

2. Dojite!

V vašem naročju novorojenček dobi vse, kar potrebuje. Materino mleko ga ne le nahrani, temveč podpira tudi rast ugodnih bakterij v črevesju in s tem imunski sistem ter ga varuje pred okužbami, saj vsebuje protitelesa in zaščitne snovi.

Če dojenje ni mogoče, čim prej po porodu pričnite z ročnim iztiskanjem mleka in črpanjem, saj je materino mleko neprecenljivo – to še posebej velja za nedonošene in bolne otroke.

Pripravite se na dojenje, da boste znali presoditi, ali potrebujete pomoč. Dojenje je naravno, vendar ne steče vedno brez težav. Če dojenje boli, se novorojenček ne pristavlja, ne sesa učinkovito, ne odvaja dovolj, ni dovolj mleka, mu teža močno pade ali pa ste v kakršnikoli drugi dilemi glede dojenja, se brez odlašanja obrnite na svetovalko za dojenje. Bistveno je, da pomoč prejmete pravočasno.

3. Čim prej pojdite domov.

Če je z otročičkom in vami vse v redu, velja razmisliti, ali ne bi bilo iz zgoraj omenjenih razlogov bolje, da se umaknete v domače okolje. Da se boste počutili bolj varne in ne boste prepuščeni sebi, si poleg tega

4. Ustvarite podporno mrežo.

V nujnih primerih kontaktirajte porodnišnico ali zdravstveni dom. Če bodo obiski patronažnih sester okrnjeni ali ne bodo možni, sicer pa ne bo šlo za nujne primere, se lahko obrnete na spletne strani ali skupine, ki nudijo verodostojne informacije na temo dojenja ipd.; pripravite lahko seznam kontaktov oseb, ki vam bodo poleg partnerja v konkretno ali moralno pomoč in oporo:
– druge mame, ki uspešno dojijo (in imajo podobne vrednote)
– vaši starši in drugi sorodniki
– sosedje, prijatelji
– patronažna sestra
– ginekolog
– osebni zdravnik
– pediater
– porodnišnica
– babica
– poporodna dula
svetovalka za dojenje.

5. Omejite/odpovejte obiske.

Z družino se do nadaljnjega držite zase in prvi tedni naj bodo samo vaši. Če ni nujno potrebno, z novorojenčkom ostanite doma. Bodite pozorni na higieno. Naj vam bo lepo.

 

Vabljeni k spremljanju mojega bloga, kjer najdete tudi druge koristne informacije o dojenju, spanju dojenčkov in drugih temah, ki zanimajo mamice in očke z dojenčki.

Morda bi vas zanimalo tudi:
Koronavirus (SARS-CoV-2) in dojenje
Položaj za dojenje – ali obstaja najboljši položaj?
Dojenje v prvih dneh
Dojenje v prvih 24 urah – 10 napak, ki se jim lahko izognete

Komentiraj