Matere bi morale zaslužiti vsaj 3.200 evrov

V nekaterih državah materinski dan praznujejo drugo nedeljo v maju. Tako je tudi v Avstriji, kjer je Kleine Zeitung ob bližnjem materinskem dnevu objavil zanimiv prispevek o tem, ali naj bi bile matere za svoje delo plačane.

Dobrih 69 odstotkov Avstrijcev meni, da bi morale biti matere za svoje delo plačane. S to izjavo se strinja kar 70 odstotkov moških, le slabih 12 odstotkov jih meni, da materam za njihovo oskrbo ne pripada niti cent. Po ocenah bi glede na naloge, ki jih matere opravljajo, moral njihov mesečni dohodek znašati vsaj 3.200 evrov.

V zahvalo za 364 dni

Na materinski dan v mnogih družinah otroci materam pripravijo zajtrk ali jo peljejo jest ven – v zahvalo za preostalih 364 dni, ko jim one pripravljajo najljubše jedi, jih prevažajo naokrog, pomagajo pri nalogah in obveznostih, skrbijo da so siti, čisti in spočiti, obenem pa so matere tudi vsestranske svetovalke in tolažnice, močna in zanesljiva rama, na katero se lahko naslonijo, služkinje, čistilke, inštruktorice in še kaj.

Na avstrijskem portalu ProntoPro.at so izračunali, koliko bi matere dejansko morale zaslužiti, da bi bile vsaj delno nagrajene za svoje, sicer neprecenljive dejavnosti: minimalna plača bi torej morala znašati okoli 3.200 evrov mesečno.

Kako so prišli do izračuna?

Pri izračunu “minimalne plače” so bile vse dejavnosti mater ovrednotene na osnovi trenutnih povprečnih urnih postavk poklicnih izvajalcev storitev. Dnevna skrb za otroke je gotovo ena najbolj zahtevnih in odgovornih nalog. Matere vsak dan poskrbijo za topel obrok in spravljajo v red družinski kaos. Profesionalni kuharji stanejo približno 75 evrov na uro, čistilno osebje pa približno 12 evrov na uro. Če mati poskrbi le pet obrokov na teden in se posveča čiščenju stanovanja, bi to naneslo 1.600 evrov na mesec.

Tudi vloga zasebne šoferke je bistvenega pomena, če je treba otroke voziti na klavir ali trening ali k prijateljem. Če matere prevažanje otrok prevzamejo le enkrat tedensko, lahko prištejejo 140 evrov. Ko je treba pomagati pri domačih nalogah ali pripravi na test iz angleščine, se matere pogosto prelevijo v inštruktorice: ura zasebnih inštrukcij v Avstriji stane v povprečju 30 evrov. Prav tako ne smemo podcenjevati vloge otroške animatorke: poklicni animatorji za uro dela zaračunajo povprečno 50 evrov. Seveda del vsakdanjega materinskega repertoarja zajemata tudi skupna priprava jedi in kontinuirano prehransko svetovanje.

Nikakor ne smemo pozabiti pomena osebne asistence pri nakupovanju. Dnevna postavka osebnih nakupovalcev oz. svetovalcev znaša 264 evrov. Se kar nabere, kajne, če pomislimo, da mama ne svetuje zgolj pri nakupu čevljev in oblačil, temveč tudi pri knjigah, šolskih potrebščinah, športnih artiklih, igračah in darilih za rojstne dni.

Kaj pa pri nas? Že res, da imajo v Avstriji imajo višji standard, pa vendar … Je morda kdo izračunal, koliko bi znašala materinska plača v Sloveniji? (Pa čeprav za večino mam ostaja najlepša nagrada srečen, zdrav otrok s sijočimi očmi in razigranim nasmehom.)

Prevedeno in prirejeno po izvirnem članku iz Kleine Zeitung (7.5.2019)

Komentiraj