• Dojenje 65%
 • Priprava na porod 25%
 • Pomoč po porodu 10%

Iz drobne ideje je Rumina* prerasla v Inštitut za dojenje.

POSLANSTVO

 • Podpora in spodbujanje dojenja
  Nudenje strokovnih informacij in praktičnih nasvetov glede dojenja in sorodnih tem (priprava na porod, spanje, uvajanje goste hrane, nošenje, odstavljanje) – tako laični kot strokovni javnosti.
 • Osveščanje in izobraževanje
  Osveščanje širše javnosti o pomenu dojenja za družbo. Zagotavljanje strokovnih informacij in zanesljivih virov znanja; prispevanje k boljši oskrbi mater in dojenčkov na področju dojenja ter zmanjševanje tveganj, povezanih z nedojenjem oz. prezgodnjim odstavljanjem.

VIZIJA

Dojenje je sprejeto kot družbeno pomembna norma. Doječe matere so deležne spoštovanja, ustrezne strokovne, čustvene in moralne podpore na vseh družbenih področjih.

VREDNOTE

 • Strokovnost.
 • Iskreno in spoštljivo komuniciranje.
 • Poštenost.

CILJI

 • Pomagati posameznicam in družinam, ki želijo pomoč pri dojenju oz. se pripraviti na porod ter s tem čim boljši začetek po porodu.
 • Raziskati in evidentirati dejansko stanje na področju dojenja (kolikšen je delež (izključno) dojenih otrok, trajanje dojenja), vzpostavitev kakovostnih statistik na nacionalni ravni.
 • Vključiti dojenje med nacionalne kazalnike kakovosti v zdravstvu.
 • Ovrednotiti podporo in pomoč pri dojenju.
 • Sprejeti učinkovite ukrepe za sistemske spremembe, ki bodo izboljšale stanje na področju poporodne oskrbe.


***

O MENI

Sem mama treh otrok, svetovalka za dojenje (LLLI in IBCLC) in nošenje, prevajalka in obporodna spremljevalka (dula). Pomagam mamicam, ki želijo dojiti, iščejo kakovostne infor­macije o povezovalnem starševstvu, dojenju, uvajanju goste hrane, odstavljanju in spanju svojih malčkov, nosečnicam pa nudim popoln program čustvene in fizične priprave na porod ter pomoč po porodu. Sodelujem z zdravstvenimi ustanovami in strokovnjaki, ki želijo izboljšati podporo doječim materam.

Poleg desetletja lastnih izkušenj z dojenjem imam tudi osebno izkušnjo “klasičnega” (medikaliziranega) poroda v porodnišnici, hitrega ambulantnega poroda in sanjskega poroda.

Do prve nosečnosti v letu 2003 nisem vedela, da obstajajo svetovalke za dojenje. Pojma nisem imela, čemu bi jih potrebovali. Potem se je rodila moja prva hči in najvznemirljivejša zgodba mojega življenja se je pričela …

Raziskovanje dojenja in nosečnosti, človeških mladičkov in materinstva mi je zlezlo pod kožo in se nisem mogla več ustaviti. Leta 2006 sem postala prostovoljka, laična svetovalka za dojenje pri La Leche League. Uspeh mi je dal krila.

Leta 2011 sem pridobila licenco IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) in počasi sem pričela z delom kot svetovalka za dojenje v zasebni praksi.

Za dulo sem se izobraževala v Avstriji pri združenju avstrijskih dul DiA (Doulas in Austria) in pri Doni International, o nošenju pa pri Deutsche Trageschule (osnovni in nadaljevalni tečaj).

Poleg svetovanja se udeležujem izobraževanj doma in v tujini, še vedno prevajam (www.prevod.pro), pišem članke, organiziram delavnice, raziskujem in predavam. Ponosna sem, da sem predavala tudi v tujini, med drugim 2016 na evropski konferenci svetovalk za dojenje ELACTA v Grčiji, letos pa predam na mednarodni spletni konferenci pri iLactation (http://www.ilactation.com/).

Vesela sem, da mi je dano podpirati ženske in njihove družine v tem enkratnem, tako ranljivem in nepozabnem življenjskem obdobju. Hvaležna sem, da uživam zaupanje številnih mamic, kolegic svetovalk za dojenje, zdravstvenih ustanov, zdravnikov in medicinskih sester, s katerimi sodelujem.

Želim živeti v svetu, kjer bi bilo dojenje sprejeto kot družbena norma ter bi bile nosečnice, porodnice in doječe matere deležne spoštovanja, ustrezne strokovne in čustvene podpore – ker jim to pripada. Vem, da s svojim delom pomagam spreminjati svet na bolje in v tem uživam.

* Rumina, znana tudi kot Diva Rumina, je bila rimska boginja, zavetnica doječih mater (tudi živalskih) in morda dojenčkov. V njenem templju, ki je bil blizu fige ob vznožju Palatina, kjer je Romula in Rema vzgojila volkulja, so namesto vina žrtvovali mleko. Leta 58 je drevo pričelo umirati, kar so si razlagali kot slabo znamenje.