Se bova naspala, če vzameva dojenčka k sebi v posteljo?

Odgovor na to vprašanje je delno odvisen od tega, kaj za vas pomeni ‘dobro se naspati’ in ali je spanje v družinski postelji izbira vas, staršev, ali situacije, za katero čutite, da vam je bila vsiljena zaradi otrokove nezmožnosti spati sam.

Bistvo je, da se vsi dobro naspite!

Veliko družin se nepričakovano odloči za spanje v družinski postelji zato, ker jim slednje omogoča, da se vsi bolje naspijo. Natančneje rečeno – nekateri starši, ki so sicer zadovoljni z odločitvijo o spanju v družinski postelji zaradi čustvenih razlogov, pa niso deležni toliko nemotenega spanca.

Kolikor družin, toliko načinov spanja

Mnogim družinam še vedno veliko pomeni, da spijo v družinski postelji z večjimi otroki, pa čeprav se kakšno noč ali del noči oče ali mama umakne v prazno posteljo v drugem prostoru, da si odpočije. Včasih se en od staršev odzove na otrokov klic – odide v otrokovo sobo, ga uspava nazaj in se spet izmuzne nazaj v svojo posteljo. Ponekod se mame in očetje izmenjujejo – ali pa je za otroka ponoči odgovoren očka. V družinah, v katerih jim je takšna metoda všeč, se to res dobro obnese. Seveda mora vsaka družina organizirati spanje tako, kot je zanjo najbolje.

Skupno spanje poenostavi skrb za dojenčka

V nasprotju s splošnim prepričanjem in po pričevanjih mater odločitev za spanje v družinski postelji omogoča daljši spanec, pri čemer se tako starši kot otroci naspijo bolje, kar še posebej velja, če mati doji. Dojenček, ki spi v drugem prostoru, mater prikliče z jokom, da ga nahrani. Zaradi tega je dojenček po navadi veliko bolj vznemirjen, še preden sploh pride do dojenja. Čeprav so matere v družinski postelji deležne pogostejših dražljajev, pa opažajo, da se bolje naspijo, ko spijo skupaj z dojenčkom. Če z otrokom v postelji težko spite, še vedno lahko izkoristite številne prednosti skupnega spanja, tako da dojenček spi v istem prostoru, vendar na ločeni površini.

Iz knjige Spanje z dojenčkom (James J. McKenna)
http://www.rumina.si/izdelek/spanje-z-dojenckom/

2 komentarja

  1. Ne morem še govoriti iz svojih izkušenj, vendar si mislim, da bi mene bolj utrujalo, če bi se mogla dvigniti iz tople postelje, obuti copate (ali iti bosa brrr) v drugo sobo k dojenčku, kot če bi bil ta poleg mene.

    Se pa sprašujem, kako je v tem primeru z intimo med zakoncema? Intima je vendar pomemben del odnosa, ki ne sme bit zanemarjen, vendar z dojenčkom poleg …

    • O tem, kako skupno spanje vpliva na partnerstvo, bom pisala prihodnji torek, vabljeni k branju in upam, da dobite odgovore …

Komentiraj