Uvajanje goste hrane pri 4 ali 6 mesecih?

Uradno priporočilo Svetovne zdravstvene organizacije, La Leche League International, ameriške in kanadske akademije za pediatrijo ter drugih organizacij je šest mesecev izključnega dojenja potem pa uvajanje goste hrane v čim bolj naravni obliki.

Dokazano je, da prezgodnje uvajanje goste hrane ogroža zdravje otrok, vendar pogosto naletimo na priporočilo, naj pričnemo z gosto hrano pri 4 do 6 mesecih, 5 mesecih ipd.

Če primerjamo 4-mesečnega dojenčka s 6-mesečnim, opazimo velike razlike, ki potrjujejo, da z gosto hrano ni dobro hiteti.

Pri 4 mesecih dojenček:
– potrebuje hrano, ki je primerna za nerazvita prebavila
– marsikaj prime, vendar gibi še niso natančni
– še ne more sedeti pokonci
– zna sesati, ne pa tudi gristi in žvečiti
– z jezičkom potiska hrano iz ust
– ni sposoben prijeti grižljaja in ga nesti v usta
– goste hrane še ne more prebaviti, zato ta njegov organizem le obremenjuje (v plenički so koščki neprebavljene hrane) itd.
Zaradi naštetih razvojnih posebnosti pri 4 mesecih otrok potrebuje tekoči, pasirano hrano.

Pri 6+ mesecih dojenček:
– že sedi (ob opori)
– je sposoben hrano prijeti in je (vsaj malo) nesti v usta
– zna gristi in žvečiti
– refleks izplazenja jezička izzveni
– hrano je sposoben pogoltniti, ne da bi s emu pri tem zaletelo
– prebavni trakt je bolje razvit, črevesna stena se “zapre” in izločajo se encimi, ki sodelujejo pri razgradnji hrane itd.

Otroci so si med seboj različni in zato je bistveno, da uvajanje goste hrane prilagodimo glede na otrokove potrebe. Opazujmo znake pripravljenosti, otrokovo zanimanje. Uvajanje goste hrane je lahko tudi čudovita priložnost za izboljšanje družinske prehrane.

Komentiraj